FlexyFit

FlexyFit

Защо е полезно да тренираме от вкъщи и как да го направим по възможно най-добрия начин?

йога за отслабване
С наближаването на лятото, наред с плановете за почивка и пътувания, идва и вечният въпрос с влизането в добра форма. Ако искате да се подготвите за плажа, без да изразходвате много средства и време, имаме за вас идеалното решение.
Преди да споделим обаче, сме подготвили няколко съвета за всички, които биха искали да постигнат добра форма от вкъщи, или отдавна мечтаят да опитат  нещо ново- йога, пилатес или HIIT.

 

Воля и мотивация

 
Много хора смятат, че нямат време и възможност да тренират, но като всяко друго нещо, и това е въпрос на желание и мъничко усилие на волята. От нас самите зависи дали ще успяваме да тренираме редовно, или винаги ще намираме оправдание да не се движим. Ако си поставим твърде високи цели от начало има голяма вероятност да се окажат непосилни и бързо да се откажем. Ето защо е добре да започнем с малки или реалистични цели и на всяка довършена тренировка да гледаме като на малка победа. С времето ще добием увереност и сили да реализираме и по-големите си цели. Единствената лоша тренировка е тази, която не се е състояла.

 

Факторът време

 
Дори и да работите и учите едновременно, или да се грижите за малко дете и да нямате подходяща зала наоколо, това не бива да ви пречи на възможността ви поне за кратко да се погрижите за своята добра форма и настроение през деня. Времето е най-ценният ресурс и истината е, че не достига на повечето хора. Но също така почти всеки може да признае пред себе си, че е склонен да пилее своето време за безполезни дейности, докато не му стига за важните неща. Едва ли има някой, който поне веднъж да не е закъснявал за лекции или работа, а дори и за важни изпити или интервюта. И независимо дали виновникът е изключена аларма, паднала батерия на телефона, трафик, акумулатора на колата или успиване след излизане до късно с приятели, накрая проблемът пак се свежда до нашата способност да организираме добре времето си и да отделяме достатъчно за важните неща. Дори  и да ни се струва невъзможно да сме толкова дисциплинирани и организирани, можем да започнем с малки стъпки.
Абсолютно всеки би могъл да стане 15 или 30 минути по-рано и да ги посвети на грижа за себе си. Това ще ви помогне да изградите добър навик да отделяте малко време  от деня само за себе си. Казват, че за създадете нова рутина е необходимо само да по повтори 21 последователни дни- нищо не ви пречи да опитате.
А когато тренираме от вкъщи не губим време за пътуване до зала в трафика, не бързаме за началото на класа и може да спестим от разходи за транспорт и да сме по-отговорни към околната среда.

 

Подкрепа

 

Както за всяко друго нещо, е необходима и малко подкрепа от страна на близките, с които живеем- ако ги помолите за разбиране и им обясните, че за вас е важно да ви осигурят спокойствие, когато тренирате от вкъщи.

 

Фокус

 

Бъдете фокусирани и целенасочени. Дори и някой ден да нямате сили и воля, не се отказвайте- направете някоя по-кратка тренировка и ще видите колко по-добре ще се почувствате. Всеки от нас би могъл да се откаже от 15-20 минути безцелно ползване на социални медии в името на по-добрата си форма. Бъдете целенасочени и не се разсейвайте, докато тренирате.

 

Гъвкавост

 

Когато тренираме от вкъщи имаме възможността сами да избираме какво, в зависимост от начина, по който се чувстваме. Един ден можете да чувствате повече енергия за кардио или интервална тренировка, HIIT или баланси на ръце, друг ден можете да имате нужда от йога, пилатес или стречинг, а понякога може просто да отделите 10-15 минути за ресторативна практика или медитация. Най-хубавото е и че може да комбинирате различни стилове – да започнете с функционални тренировки и да завършите с мобилност, или да започнете с по-динамичен стил йога, а да завършите с медитация. Така и вероятността да намерите стила тренировка и инструктор, които ни подхождат най-добре е много по-голяма.

 

Организация

 

Много важно е когато имате 15, 30 или 60 минути на ден от своето време, което можете да посветите на спорт, е да го използвате целенасочено. Ето защо е добре да имате предварителен план какво ще тренирате,  за да не изгубите половината от времето в търсене и колебания. Затова и  съдържанието, с което тренирате да е добре организирано и удобно за ползване.

 

Информация

 

Независимо от това дали правите йога, балетен екзерсиз, баланси на ръце или HIIT, когато  тренирате у дома, поемате цялата отговорност за собственото здраве. Ето защо е добре да имате достатъчна информация за позите и упражненията, как се изпълняват правилно и какво да избягвате, за да не си навредите.

 

Защо Flexy Fit?

 

Flexy Fit , предлага над 400 видеo-тренировки на български език, създадени от 20 професионални инструктори. Огромното разнообразие от стилове предлага по нещо за всяка възраст и ниво на физическа подготовка. Съдържанието е подредено в шест основни категории- Йога, Фитнес, Пилатес и Мобилност, Флекси Мами, Dance Flow и Медитации).  Във всяка категория можете да намерите различни стилове – от класически (хатха йога, ащанга, пилатес, функционални тренировки) до по-модерни (Animal Flow, Synchro Flow, звукови медитации), а можете да придобиете и много нови умения, като баланси на ръце, стойки, балетен екзерсиз, дихателни техники и много други. Класовете са класифицирани по дължина, интензивност и техническа сложност и за всеки от тях има полезна информация, която можете да прочетете предварително. Можете да изпробвате нова тренировка всеки ден за повече от година. Сами избирате и какво да тренирате, като има и много програми, които можете да изпълнявате последователно. Всички класове са предвидени за изпълнение в домашни условия, без или с минимално необходимо оборудване- имате нужда само от желание, връзка с интернет и малко свободно пространство!