FlexyFit

FlexyFit

Йога за по-добра перисталтика и храносмилане

йога за добро храносмилане; здравословно хранене

 

Имате проблеми или оплаквания, свързани с храносмилателната система?

 

Редовната йога практика помага на храносмилателния процес чрез масажиращи вътрешните органи движения, подобрен кръвопоток, по-бързо преминаване на храната през стомашно-чревния тракт, по-ефикасно отделяне на токсините и не на последно място облекчаване на стреса и безпокойството.

 

Кратка разходка из храносмилателния тракт

 

Основната функция на храносмилателната система е да разгради храната до прости молекули хранителни вещества, които могат да преминат през лигавицата на тънките черва и през кръвта да достигнат до клетките. Това се случва както механично – чрез движение на вътрешните органи (мускулни контракции), така и химично – благодарение на ензими, секретирани от жлезите с вътрешна секреция. Храносмилането на практика започва още в мозъка, който изпраща импулси към жлезите с вътрешна секреция, а те от своя страна започват да секретират храносмилателни ензими. Захарите на простите въглехидрати се разграждат още с дъвченето, благодарение на амилазата в слюнката. Добре сдъвканата храна достига стомаха, където благодарение на солната киселина и ензима пепсин в комбинация с механични движения храната продължава да се раздробява, а протеините се разграждат до отделни аминокиселини. Ензимът, разграждащ мазнините е липаза и се секретира в тънките черва. Тънкото черво е мястото, където се абсорбират хранителните вещества – клетките на чревната лигавица пропускат хранителните вещества към кръвообращението, за да достигнат до клетките.

 

Какво причинява храносмилателни проблеми?

 

Нервната система играе ключова роля за процеса на храносмилане. Доминира ли симпатиковата нерна система, организмът се намира в режим „бий се или бягай“ – сърцето започва да бие ускорено, кръвта се изпомпва към големите мускулни групи на крайниците, а стомахът и червата не са добре кръвоснабдени и функциите им са затихнали, не се отделят достатъчно храносмилателни ензими. Храносмилателната система работи оптимално, когато доминира парасимпатиковата нервна система, отговаряща за почивката и възстановяването. Именно това е причината хроничният стрес и хранене по време на стрес да е основната причина за влошено храносмилане и храносмилателни проблеми.

 

Как йога може да помогне?

 

• Успокоява и намалява нивата на стрес – Синхронизирането на движението с дъха и дълбокото коремно дишане намаляват стреса, активирайки парасимпатиковата нервна система.

 

• Дава нужното време, за да може нервната система да премине към режим на почивка и възстановяване – Нервната система не може директно да превключи от симпатикова към парасимпатикова функция. Необходимо е време и постепенно затихващи активности. Йога помага именно за това, давайки първоначалното физическо натоварване, последвано от фокусиране на вниманието, което има медитативен ефект.

 

• Прави вътрешен масаж на храносмилателните органи – Голяма част от йога асаните притискат и усукват вътрешните органи и помагат за по-бързото преминаване на храната през червата, освобождават затлачена в червата храна и намаляват симптоми като подуване и газове.

 

Кои са най-подходящите йога асани?

 

Всички йога асани, в които участва горната част на тялото и торса – разтягащи и притискащи коремните мускули чрез извивки назад и напред, усукващи и извиващи гръбначния стълб, притискащи коленете или бедрата към торса. По-достъпни варианти са тези от легнало или седнало положение.

 

Не забравяйте за фактора време – за да въздействате върху нервната система е необходима цялата йога практика – от дихателните упражнения, през физическите асани с акцент усукване, до релаксацията в шавасана на края на практиката.

 

Весела Ламбер

 

Нутриционист и йога преподавател

Весела Ламбер е възпитаник на Виенския институт за холистично здраве „Vitalakademie“, член на Европейската асоциация по клинична нутрициология (ESPEN) и член на Сдружението на нутриционистите в България. Освен със здравословно хранене, Весела използва методите на йога, звукова терапия и медитация. Можете да практикувате йога с Весела тук  или да откриете повече за нея на www.veselalambert.com.