FlexyFit

FlexyFit

Как да поддържате здравословно тегло?

Работата и усилията не спират в момента, в който сте свалили излишните килограми (линк към статията „За какво да се замислите ако искате да отслабнете“). Периодът непосредствено след отслабването е много важен за метаболизма, но как живеете като цяло остава в основата на това как изглежда тялото ви. Поддържането на здравословно тегло не бива да се възприема като сезонна цел, а като дългосрочната ви инвестиция за превенция, дълголетие и виталност.

 

Защо обикновено си връщате свалените килограми

  • Твърде нискокалорична диета – Екстремното ограничаване на калориите (под 1300 ккал на ден) може да забави метаболизма ви и да промени хормоните, регулиращи апетита. Това допринася за възстановяване на загубеното тегло дори и при здравословно хранене.
  • Погрешна гледна точка – Когато мислите за храната като за бързо решение, а не като дългосрочно подобряване на здравето, мотивацията ви изчезва с постигане на целта (загуба на Х килограми), оставяйки ви в задънена улица какво да правите след това.
  • Забрани вмясто изграждане на навици – Много от диетите се основават на силна воля, а не здравословни навици, които да включвате в ежедневието си всеки ден. Грешка е да се фокусирате върху правила, вместо промени в начина на живот.

Каква е първопричината за напълняването

Най-важното осъзнаване за поддържането на здравословно тегло е намирането на първопричината за наддаването на килограми. Отговорът не е толкова лесен, защото тук са включени много фактори, които дават добро обяснение, но не таргетират конкретната причина. Давам пример с често срещания случай на постепенно наддаване с по няколко килограма на година до натрупването на 10+ излишни килограма. Причината рядко е просто лоша диета. С годините фактори като нередовно хранене, често скачане от диета в диета, по-малко движение, липса на редовни тренировки с тежести със сигурност влияят на постепенното качване на килограми, но първопричината може да се крие в събитие, което е изменило приоритетите ви и е изместило фокуса от грижа за себе си към грижа за някой/ нещо друго (кариера, дете, болен роднина). До момента, в който не осъзнаете кое е отнело времето и желанието ви да се грижите за тялото си, няма да можете трайно да свалите допълнителното тегло. Поддържането на здравословно тегло не е въпрос само на добри гени, а на дългогодишна работа за собственото ви тяло.

 

Метаболитно ниво и калории

От колко калории имате нужда на ден зависи от фактори като пол, възраст, и ниво на активност. Жените имат нужда от средно 1700 – 2400 ккал. на ден, а мъжете между 2000 и 3200 ккал. Ако поддържате мускулатурата си с редовни физически упражнения, то метаболизмът ви се забързва и тялото ви изразходва повече калории по време на сън и почивка. Спортът подобрява инсулиновата чувствителност и стимулира по-лесното горене на мазнини. Ако се храните нискокалорично за по-дълъг период от време, метаболизмът ви се забавя, тялото започва да съхранява лесно енергия под формата на мазнини.

 

Устойчиви навици и начин на живот

 

Поддържането на свалените килограми се свежда до въвеждането на устойчиви промени в начина на живот. Това изглежда различно за всеки, но по същество означава да не сте прекалено ограничаващи, да останете последователни и да правите здравословен избор възможно най-често. Наред с отношението ви и избора на храна, важни инструменти са подобряването на съня, редовните тренировки, менажиране на стреса, хармоничните отношени с бизките ви и личните ви граници, които ще ви позволят да се грижите за себе си.
Весела Ламбер
Нутриционист и йога преподавател
Весела Ламбер е възпитаник на Виенския институт за холистично здраве „Vitalakademie“, член на Европейската асоциация по клинична нутрициология (ESPEN) и член на Сдружението на нутриционистите в България. Освен със здравословно хранене, Весела използва методите на йога, звукова терапия и медитация. Можете да практикувате йога с Весела тук или да откриете повече за нея на www.veselalambert.com.