FlexyFit

FlexyFit

Пет неподозирани причини да практикувате йога

Йога има редица физически ползи, като укрепване на мускулатурата, подобряване на гъвкавостта, мобилността, храносмилането, детоксикацията и съня. Наред с по-здравото и красиво тяло, редовното практикуване на йога има и някои „странични ефекти“, които ще ви съпътстват много след като практиката на постелката приключи. Именно за тях ще ви разкажа днес.

 

Чрез йога можете да подобрите концентрацията си

 

Характерно за нашето време са мултитаскинга, претовареният информационен поток и мултимедия. Всичко това постоянно стимулира мозъка, който трябва да обработи множеството информация, водейки до стрес и претоварване. Концентрацията изисква точно обратното – способност да изместите фокуса си от много неща наведнъж върху само едно. Йога практиката изисква съобразяване на движението на тялото с дъха, концентрирайки се върху този процес, случващ се в сегашния момент. Доказано е, че съзнателното фокусиране върху дишането ще забави дъха, а мозъкът ще го последва. С течение на времето, практикувайки йога, ще осъвършенствате способността си да отморявате ума, отваряйки пространство за равносметка, почивка и креативност.

 

Йога ще ви помогне да сте по-толерантни

 

Йога се гради на принципа, че всеки човек може да практикува, не зависимо от възрастта,пола, формата и способностите на тялото. Всяка йога практика е уникална сама по себе си, в зависимост не само от стила на преподаване, но и на моментните дадености – практикувате сами или в група, сутрин или вечер, личната ви цел и усещане. Учейки се да наблюдавате тялото си и да разпознавате нуждите му, ще подхрани усещането за приемане и неосъждане, както на себе си, така и на хората около вас.

 

Йога ще подобри комуникацията ви

 

Йога практиката има и не толкова нежна страна. Понякога тя може да бъде физически и дори психически предизвикателна, доближавайки ви до границите на способностите и търпението ви. Пътят на опознаване на физическите ви възможности, ще ви научи да сте по-наясно със себе си, емоциите и нуждите си. Колкото по-добре знавате от какво имате нужда и разграничавате емоциире си, толкова по-ясно ще може да ги комуникирате на другите.

 

Йога ще стимулира игривата ви страна

 

Практикуването на йога ще ви насърчи да подхождате към нови и предизвикателни ситуации с любопитство, вместо с его. Като възрастни рядко опитваме нови неща, като балансиране на ръце, извивки назад или обърнати пози. Приемането на физически, умствени и емоционални предизвикателства като част от „практика“ (а не част от реалния живот), ще ви помогне да култивирате „детски ум“ – по-малко ориентиран към цели, постижения и резултати и повече присъстващ в тук и сега на игра.

 

 

Йога ще ви връща към себе си

 

Изграждайки редовна практика вие отваряте физическо пространство да се занимавате със себе си. Без значение дали целта на практиката ви е силова или не, това е време за вас, през което сте сами с тялото си и може свободно да си позволите да преминете през емоциите, страховете и мислите си. Това е време за среща със себе си, без да има кой да ви съди, наблюдава и поправя.

 

Весела Ламбер

 

Нутриционист и йога преподавател
Весела Ламбер е възпитаник на Виенския институт за холистично здраве „Vitalakademie“, член на Европейската асоциация по клинична нутрициология (ESPEN) и член на Сдружението на нутриционистите в България. Освен със здравословно хранене, Весела използва методите на йога, звукова терапия и медитация. Можете да практикувате йога с Весела тук или да откриете повече за нея на www.veselalambert.com.