FlexyFit

FlexyFit

Какво е релаксация с тибетски купи?

Тибетските пеещи купи намират все по-широко приложение като част от различни практики, стимулиращи отпускането на тялото и ума и по-лесното и бързо достигане до релаксация и медитация. Засиленият интерес към тях се дължи главно на два фактора, характерни за времето, в което живеем:

 • Забързания начин на живот, претоварването с информация и постоянен шум засилват естествената потребност на човек от тишина, която е ключова за правилното функциониране на мозъка, обработване на информацията и справяне с емоциите.
 • Претовареният мозък не може директно да превключи към състояние на релаксация и има нужда от плавен преход. Следенето на звуците на тибетските купи помага на мозъка да се отпусне постепенно. Именно тази особеност прави практиките с тибетски купи достъпни за хора, които имат интерес и биха се възползвали от ползите от медитация, но нямат времето и физическата способност директно да медитират.

Какво представляват тибетските купи?

 

Първоначално пеещите купи са били традиционен кухненски прибор в азиатски страни като Тибет, Непал, Индия, Китай и Япония. В днешно време антични купи се намират изключително рядко. Въпреки, че името „тибетски купи“ се е затвърдило, сега повечето се произвеждат в северна Индия и Непал. За изработката им се използват главно бронз, мед и калай, като често се съдържат още цинк или желязо, както и следи от арсен, селен, сребро и злато. Съставът на металите определя качеството и честотата на вибрациите на пеещата купа. Наред с ръчно изработените, днес могат да бъдат намерени и фабрично произведени купи.

 

Как въздействат вибрациите на тибетските купи на тялото?

 

Ползите от слушане на звуците на тибетските купи се обясняват главно с две теории:

Човешкото тяло се състои предимно от вода, която се задвижва от звуковите вълни на пеещите купи, предизвиквайки „масаж“ на всички клетки.

По този начин могат да бъдат освободени физическото напрежение и енергийните блокажи. Определени тонове също се приписват на различните чакри. Чрез избиране на специфични честоти те могат да бъдат стимулирани.

Втората теория се базира върху промяна на мозъчните вълни посредством звука на тибетските купи. Слушайки звук с определена честота, мозъчните вълни се синхронизират с тази честота. Особено ценно е повишаването на активността на алфа и бета вълните. Алфа вълните стимулират релаксацията и позитивната нагласа, намаляват на тревожността и са активни, когато мечтаем. Бета вълните стимулират концентрацията, способността за решаване на проблеми и подобряване на паметта.

 

Ползите от звука на тибетските купи

 

Доказано е, че слушането на звука на тибетски купи има положителен ефект върху здравето, тъй като намалява стреса и стимулира релаксацията. Повечето физически и психически заболявания са предизвикани или се обострят от стрес. Поради тази причина използването на пеещи купи може да бъде използвано като лесен и достъпен начин за отпочиване или в допълнение към различни терапии или превенция.

Някои от често наблюдаваните ефекти са:

 • Намаляване на хормона на стреса кортизол
 • Дълбока релаксация и мускулна регенерация
 • Намаляване на болките в стави, мускули, главоболие, мигрена
 • Стимулиране на естествената детоксикация
 • Подобряване на съня
 • Стимулиране на храносмилателната система
 • Отпускане на меналното напрежение
 • Осъзнаване и освобождаване на емоции
 • Подобряване на самооценката
 • Преживяване на блаженство
 • Усещане за баланс и хармония

 

Весела Ламбер

Нутриционист и йога преподавател

Весела Ламбер е възпитаник на Виенския институт за холистично здраве „Vitalakademie“, член на Европейската асоциация по клинична нутрициология (ESPEN) и член на Сдружението на нутриционистите в България. Освен със здравословно хранене, Весела използва методите на йога, звукова терапия и медитация. Можете да практикувате йога с Весела тук или да откриете повече за нея на www.veselalambert.com.

йога; релаксация, тибетски купи, медитация, йога у дома